ГЕРБ: Засилват се съмненията за далавера на управляващите с фирма на руски олигарх

Политика

30-03-2022, 11:36

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"От какво се страхуват управляващите от ПП, БСП, ИТН и ДБ, че отхвърлиха искането на ГЕРБ-СДС за създаване на анкетна комисия за разследване на връзките на правителството с фирма на руски олигарх?", попитаха от ГЕРБ на брифинг в кулоарите на парламента.

Парламентарната група на партията изрази своите съмнения и опасения относно подписания от правителството  меморандум за огромната инвестиция от 1 млрд. долара в енергетиката на България с фонда Gemcorp и IP3 Corporation.

От партията поискаха създаване на парламентарна анкетна комисия, за да се разбере как и по какъв начин е била избрана въпросната руска компания и какви ангажименти е поела българската държава.

"Дори статия във “Файненшъл таймс” от днес разследва съмнителната близост на българското правителство с руски олигархични кръгове", заяви Делян Добрев. Той визира публикация на сайта за разследваща журналистика BIRD, според която фондът е на руския олигарх Алберт Авдолян, “който е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев, подписал сделката”.

В началото на пленарното заседание днес бившите управляващи предложиха да бъде създадена Временна комисия за меморандума с британо-американския фонд.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова този меморандум е предизвикал много въпроси, а все още Народното събрание няма яснота каква е целта му. „Предлагам да създадем Временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства“, каза Атанасова.

Предложението на ГЕРБ-СДС обаче бе отхвърлено.

„Всички слухове за даването на държавна земя до мини „Марица Изток“ се чуват от кръгове, близки до управляващите“, отбеляза Делян Добрев по време на брифинг в парламента.

Той изтъкна, че подписването на меморандум от страна на енергийния министър в присъствието на премиера „засилва съмненията, че става дума за далавера“.

"Властта е глуха! Тя не чува никакви критики от никого. Премиерът Кирил Петков вече трета седмица бяга от парламента!", коментира Томислав Дончев.

Вижте повече във видеото: