Транспортният бранш у нас подготвя протести и пътни блокади

Общество

30-03-2022, 12:59

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Причината е предложението да плащат такса и за второкласните пътища

Транспортният бранш у нас готви нови протести и блокади на магистрали. Причината - от 1 юли камионите да плашат ТОЛ такса и за второкласните пътища у нас. Това предложи държавата по време на общественото обсъждане на промени в Закона за пътищата и ТОЛ системите. Промяната е свързана с около 3 хиляди км пътища, за преминаването по които към момента шофьорите не плащат.

Борислав Мечкаров е международен шофьор от 18 години. С камиона е изминал хиляди километри както у нас, така и в чужбина. Казва, че състоянието на второкласните пътища у нас е най-критично в сравнение с тези в Европа.

„Около 90% са под всякаква критика. Най-гадно е околовръстното към Враца и пътят за Видин. Нищо не се ремонтира, само се кърпи. Защо да плащам, след като не е оправено”, коментира Мечкаров пред Нова тв. И допълва, че има второкласни пътища, които са изключително опасни.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи в България, заяви, че това ще доведе до повишение на транспортните услуги, а оскъпяването няма да е само за фирмите, но и за крайните потребители в магазина: "Т.е. ще увеличим инфлацията в условия на икономическа криза, на галопиращи цени на горивата, по време на военен конфликт... И вместо държавата да търси механизми за решаване на нови кризи, тя създава нови. Ние наблюдаваме един популистки подход - ще намалим винетките, но за сметка на това ще накараме превозвачите да плащат в пъти повече."