Туризмът: Оставянето на сертификата за влизане в България проваля летния сезон

Общество

30-03-2022, 16:10

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ОБТ ще изпратят остро писмо до министрите на туризма и на здравеопазването

Оставянето на Ковид сертификата за влизане в България ще провали летния туристически сезон. Това обяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Според нея в доста страни в Европейския съюз вече се влиза свободно за граждани на общността, като Испания например, която започна да третира Ковид като обикновен грип. По този начин планират да стимулират туризма, който е най-засегнат от световната пандемия. „Освен водената война наблизо, сертификатите допълнително ще отблъснат чуждите туристи от България“, подчерта Илиева. ОБТ ще изпратят остро писмо до министрите на туризма и на здравеопазването. Организацията иска да отпаднат сертификатите за туристите от ЕС и за завръщащите се българи у нас.

„Непонятно е всичко, което прави здравното министерство. Цяла Европа се отваря и разхлабва мерките, а ние продължаваме да ги поддържаме и да затваряме държавата. В момента всички страни започват да се борят за туристи и пазари, а ние чакаме българския туризъм да умре. Сами си слагаме хомота на врата“, заяви проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Отдавна настояваме за облекчаване на мерките при влизане в страната. Здравното министерство трябва да облекчи и българските туристи да могат да си правят тестове след като се завърнат у нас, допълни той.

„Не намирам логика във взетото решение. Страни, които са ни преки конкуренти, вече премахват всички мерки, за да привличат чужди туристи. Те ги обявиха даже преди един месец. Оставането на сертификатите ще се отрази негативно на входящия туризъм, но и на изходящия при пътуванията на българите“, коментира Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Това означава, че неваксинираните българи ще правят допълнителни разходи за тестове при завръщането си у нас, допълни тя. Според нея отделно на доста хора с две дози ще им изтекат сертификатите, а те изчакваха и не си слагаха бустерна доза, защото очакваха отпадането на мерките. Горанова смята, че взетото решение на здравните власти не е съгласувано с Министерството на туризма и не е коментирано с туристическия бранш.

„Оставането на мярката е липса на съгласуваност между двете министерства на туризма и на здравеопазването. Когато няма координация в решенията и мерките не са ефективни. Това е чиста дискриминация за пътуващите“, коментира Павлина Русева, член на УС на ОБТ.

От 1 април 2022 г. остават сертификатите за влизане в България, съобщи по-рано днес министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на пресконференция. Това означава, че всички пътуващи за страната трябва да представят документ за ваксинация, отрицателен PCR тест или антигенен тест. Предстои министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова да издаде новата заповед за мерките. Здравните власти обявиха, че отпадат цветовите зони – зелена, оранжева, червена и тъмночервена. В страната ще се влиза без допълнителни ограничения от чужбина, каквито имаше предвидени досега в различните зони.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи миналата седмица премахването на зеления сертификат за влизане в България от страните от Европейския съюз. Това бяха исканията и на туристическия бизнес, но очевидно не са приета от здравните власти.