Доц. Кунчев: Прекратяването на извънредната епидемична обстановка не е прекратяване на пандемията

Общество

31-03-2022, 08:41

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него големият проблем е, че сме с най-малко ваксинирани

"Не всичко отпада. Има неща, които продължават - като граничният контрол, който е по друга наредба, редица мерки, свързани с организацията на работа в болничните отделения, допълнителните средства за работа на първа линия... Засега са заложени три месеца, ако всичко върви добре, ще се направи опит за компенсиране на заплащането, така че да няма реален спад на заплатите на медиците". Това обясни в "Денят започва" по БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

За граничния контрол той обясни, че се премахва разделянето на страните по цветови зони, като няма проблем да се влезе от която и да е страна, стига човекът да притежава сертификат - за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. "Ако нещата вървят добре, следващата стъпка ще бъде да премахнем и това изискване", допълни доц. Кунчев.

"Ковид отделенията ще продължат да съществуват в големите болници. Макар че темпът на спад и там продължава, все пак има хора", които се нуждаят от лечение, поясни държавният здравен инспектор.

"Прекратяването на извънредната епидемична обстановка не е прекратяване на пандемията. Не са равнозначни", категоричен е той.

"И самите специалисти в тази област са достатъчно уморени и желаят да се върнат към нормалния живот - важното е да го направим интелигентно и безрисково", каза доц. Кунчев.

По думите му не са много оптимистични нещата в Европа - има страни с 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас. "Така че - внимателно с разпускането. Мисля, че това, което беше предприето сега обстановката го позволява, защото 4 страни в Европа сега сме с най-ниска заболеваемост", отбеляза той.

Според доц. Кунчев, големият проблем е, че сме с най-малко ваксинирани.

"Малко над 2 милиона имунизирани, милион и половина преболедували. Сложете още половин милион скрита заболеваемост - стават 4. Все пак ние сме 6,5 -7 милиона. Така че, непрекъснато трябва да имаме едно наум. Да знаем, че при каквото и да е нова вълна, ние сме рисковата част от Европа и това ще остане така. Затова и не се отказваме от кампанията за ваксинация. Едва сега се прави нещо професионално, смислено и насочено. Усилията трябва да продължат. Вървим по максимата - по-добре късно, отколкото никога", допълни доц. Кунчев.

По думите му, вирусът става по-малко опасен, но пък по-лесно се разпространява.