Путин: От 1 април руският газ трябва да бъде заплащан в рубли

Свят

31-03-2022, 17:59

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Руският президент обяви, че е подписал указ за правилата за търговия с газ с неприятелски държави

Руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за правилата за търговия с газ с неприятелски държави. Мерките влизат в сила от утре. Путин обяви това при откриването на среща за ситуацията в авиационната индустрия.

"Днес подписах указа, който определя правилата на търговията с руски природен газ с така наречените неприятелски държави", каза президентът.

"Предлагаме на контрагентите от такива страни ясна и прозрачна схема. За да купят руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащания за газ, доставен започвайки от утре, 1 април текуща година. Ако такива плащания няма да се извършват, ще смятаме това за неизпълнение на задълженията от страна на купувачи с всички произтичащи от това последици", заяви Путин.

"Никой не ни продава нищо безплатно, и ние също няма да правим благотворителност – тоест действащите договори ще бъдат спрени. Отново да подчертая, в ситуацията, когато финансовата система на западните държави се използва като оръжие, когато компании от тези държави отказват да изпълняват договори с руски банки, предприятия и физически лица, когато активите в долари и евро са замразени, няма смисъл да използваме валути на тези страни", посочи още той.