Проф. Александрова: Пандемията не е приключила, много е рано е да обявим победа над вируса

Общество

01-04-2022, 09:35

Снимка:

Bulgaria ON AIR, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Вирусологът изрази разочарованието си, че България е позволила да бъде една от страните в челната тройка по смъртност от ковид

"Пандемията не е приключила. Това го казва и СЗО, това го показват и фактите. Броят на случаите в редица страни по света се увеличава. От хилядолетия живеем заедно с вируси, очевидно понякога има трусове, когато се появи някой нов. Ковид-19 със сигурност не е последната пандемия", посочи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Първите новини, които достигнаха до нас през януари 2020 г., ми подсказаха, че този вирус е различен от предишните два, тъй като той успя да инфектира много повече хора и да причини много повече смъртни случаи в сравнение с предишните", отбеляза вирусологът.

Тя изрази разочарованието си, че България е позволила да бъде една от страните в челната тройка по смъртност от коронавирусна инфекция. И добави, че цената, която сме платили, е непосилно висока.

"Пандемията не е свършила. Много е рано е да обявим победа над вируса. Има публикации, че Омикрон действително засяга предимно горните дихателни пътища, но не само. Понякога е трудно да се каже доколко точно е отслабнала клиничната картина на вируса", обясни проф. Александрова.

Тя подчерта, че напоследък има много рязко увеличаване на случаите.

"Омикрон не е толкова безобиден. Виждаме, че в други страни броят на случаите се увеличава, но този на хоспитализациите, на смъртните случаи не нараства така стръмно. Навсякъде бихме могли да очакваме повишаване на случаите, тогава когато вирусът попадне в среда, в която хората нямат достатъчен имунитет срещу него", каза вирусологът.

Проф. Александрова е категорична - ако искаме да излезем от омагьосания кръг, трябва да придобием повече защита срещу вируса - тази, която осигуряват ваксините.

"Увеличаването на броя на случаите, започнало през втората половина на февруари, може да се обясни с 3 причини. Това са вариантът ВА.2., отпадането на мерките и избледняването на имунитета", завърши тя.