Арестуваха мъж в Испания за трафик на непълнолетни момичета от Украйна

Очаква се засилване на незаконния трафик на жени и деца от Украйна заради войната

Агенти на испанската Национална полиция арестуваха мъж като предполагаем участник в трафик на хора и отвличане на малолетни и непълнолетни деца от Украйна. Това е станало на една от гарите в Мадрид след подаден сигнал от представител на неправителствена организация, предаде БНР.

При ареста мъжът се е представил за чичо на непълнолетните момичета, които са на 15 и 16 години. Първоначално е обяснил, че ги води в дома си, за да се грижи за тях, след което е станал агресивен и е нападнал един от полицаите.

При проведените разпити самите момичета са поддържали версията, че са сестри, а той е техен роднина, след което е станало ясно, че нямат роднинска връзка нито помежду си , нито с него.

Мъжът ги е прехвърлил от украинския град Херсон и е смятал да ги закара в Малага, където най-вероятно от тях се е очаквало да проституират.

Задържани са след сигнал до полицията в Кордоба на служител на неправителствена организация, пътуващ с тях в автобус от Варшава, който се е усъмнил в поведението на мъжа спрямо непълнолетните момичета.

При обиска в багажа им са открити дрехи, несъответстващи на сезона, бижута, много гримове, наркотично вещество и 4300 евро в брой.

В хода на разследването е станало ясно, че едното от момичетата е поддържало връзка с мъжа, като заедно са убедили другото да напусне Украйна въпреки съпротивата на родителите ѝ.

От полицията призоваха гражданите да подават веднага сигнал, ако станат свидетели на съмнително поведение на възрастни спрямо непълнолетни, тъй като се очаква засилване на незаконния трафик на жени и деца от Украйна заради войната.