Ръст на жертвите на войната по пътищата у нас

Крими

03-04-2022, 09:28

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

99 загинали и 1100 катастрофи са регистрирани от началото на 2022г.

През изминалата седмица МВР отчете дейността си за изминалата година. Политическите скандали обаче изместиха фокуса от числата, а се оказва, че катастрофите и ранените във войната по пътищата растат - само от началото на годината са загинали 99 души в над 1100 катастрофи, съобщава Нова тв. 

Статистиката за 2021г. сочи, че на територията на област Пазарджик са регистрирани 128 тежки ПТП, при които са пострадали 128 души, загинали на пътя са 4, а през 2020 - 6. 

Движение с несъобразена скорост, след употреба на алкохол и наркотични вещества, и правоспособността са най-честите причини за ПТП, според Атанас Чотров, началник на “Охранителна полиция- Кърджали. 

Друг опасен за шофьорите участък е  отбивката за Кюстендил на АМ “Струма”.

“Ако има няколко катастрофи на едно и също място, е време да погледнем и инфраструктурата”, смята пътният експерт Диана Русинова. 

По думите и обаче, след пътен инцидент съоръженията не се възстановяват и това може да доведе “до по-голяма трагедия, с повече жертви”.

Кресненското дефиле и Предела са другите два участъка у нас, които се нуждаят от подмяна на инфраструктурата. 

“Предложили сме на АПИ да направим съвместно проверка и да изработим заедно мерки, с които да помогнем на шофьорите. Има нуда от подмяна на пътната маркировка”, заяви още Русинова.