Над една трета от европейците са работили дистанционно през последните 2 години

У нас от разстояние са работили една четвърт от заетите

По време на налаганите локдауни заради пандемията от Covid-19 в страните от Европейския съюз 37 на сто от хората са работили дистанционно през последните 2 години. У нас от разстояние са работили една четвърт от заетите. Преди пандемията само 5 на сто от работещите в Евросъюза са полагали дистанционен труд.

Данните са от изследване на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, базирана в Дъблин, предаде БНР. 

Изпълнителният директор на фондацията Ивайло Калфин коментира пред Икономическия и социален съвет в България, че 80% от работилите дистанционно желаят да се трудят в хибридна форма след пандемията.

Изследване обаче показва, че дистанционният труд все още не е достатъчно уреден по отношение на здравословните условия на труд, правото на откъсване от дигиталната среда, удълженото работно време и стреса. Данни сочат, че младите работници се чувстват най-несигурни заради липсата на социален контакт с колектива.

Другата голяма група стресирани са младите жени, които се грижат за деца, посочи Калфин:

„Грижа за семейството, дома, готвене и т.н. Жените мислят стратегии как да ги съчетаят, предпочитат да работят от вкъщи, но в същото време това им създава допълнителни ангажименти, несигурност и стрес“.

Той даде пример как Европейската комисия налага хибридния модел на работа: „Два дни в седмицата всеки би трябвало минимум да е в офиса, един ден минимум да работи от разстояние и другите два дни са по преценка на всеки – където се чувства добре“.