Икономист: Не можем да очакваме голям спад в цената на газа

Общество

03-04-2022, 10:28

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

“Слагане на тавани на цените няма да помогне”, заяви Стоян Панчев

Дори и без войната между март 2021 и октомври 2021 имахме 3 пъти и половина увеличение на цената на газа. Това е част от общия инфлационен натиск върху цените. Не можем да очакваме големи спадове. Това заяви в студиото на “Събуди се” по Нова тв икономистът Стоян Панчев.

Цените на производителите са дори по-високи от тези на потребителите, каза още Панчев, като по последни данни тази за бизнеса е с 42% по-висока. 

“Производителите са принудени да спрат работата на част от своите производства, за да се справят с това увеличение”, коментира икономистът. 

Инфлацията продължава да върви нагоре, заяви още експертът, като “заради войната ще се покачи с поне още 2%”, смята той.

“Слагане на тавани на цените няма да помогне”, заяви Панчев. “Това просто ще доведе до изчезване на някои продукти от магазините и създаване на черен пазар, който ще работи на реалната пазарна цена”, поясни той.

Решението, според Панчев, е да се намали ДДС.

Според него заплащането на газа в рубли, няма да повиши неговата цена. 

“Това може да се усети най-вече от “Булгаргаз” или БНБ, но върху крайния потребител няма да особен ефект”, обясни експертът.