Covid сертификатите за ваксиниране в Гърция важат вече 9 месеца

С бустерна доза няма ограничения на валидност

Гърция удължи срока на валидност на сертификатите за ваксиниране. При необходимост да се тествате в Гърция се препоръчва процедурата да се извършва в аптеките, където цената е по-ниска от лабораториите, предаде БНР.

Гърция промени и синхронизира с европейските препоръки сертификатите за ваксиниране. Срокът им се удължи от 7 на 9 месеца след втората доза. С бустерна доза няма ограничения на валидност. Ваксинираните могат да използват сертификата си както за влизане в страната, така и да посещават затворени обществени места. Вече 6 месеца е продължителността на документите за прекаран Covid-19.

От днес здравното министерство разреши изследванията за бърз тест, както и за ПСР тест,  да се извършват в аптеките, което намалява драстично цената на тези изследвания. Цената на антигенния тест падна на 5 евро, като фармацевтите издават и документ за резултата.

Тези промени улесняват не само гърците, но и чужденците, които посещават страната, като се намаляват разходите за тестовете, а могат и да се извършват в почивните дни в аптеките.

Непроменени остават условията за влизане в страната, за което е необходимо сертификат или отрицателен резултат от тест. Властите си запазват правото избирателно да тестват влизащите в страната пътници, информират от Министерството на здравеопазването.