Сийка Милева: Натискът върху магистрати вече има криминален характер

Общество

07-04-2022, 11:22

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Говорителят на главния прокурор даде изявление

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде изявление пред журналисти във връзка с образувано досъдебно производство за закана с убийство на магистрат от Специализираната прокуратура.

През последната година Прокуратурата на Република България многократно алармира за политически натиск върху институцията, върху магистрати и техните близки.

За съжаление, днес съм тук пред вас, за да обявя поредната форма на натиск. Натиск, който вече има криминален характер - в държава членка на Европейския съюз магистрат получава заплахи за убийство, за това, че си върши работата.

На 06.04.2022 г. на ул. „Черковна“ в гр. София в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити – 1 бр. патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи.

Недопустимо е прокурор да намери в служебния си кабинет - плик, адресиран лично до него, забележете, съдържащ,  патрон и изрезки с послания. Какво пише на изрезките ли? Дословно, пише „Кръв“ и „информиран“. Всеки един от вас може сам да направи извод заплаха ли е това и каква е целта.

Дали е случайно, че в плика има и текст с името на столична болница, която колегата е посещавал многократно в изминалите месеци? Както и бележка с името на чужда държава.

И тези послания са намерени не другаде, а в служебен кабинет, в сграда, ползвана от независимата съдебна власт и охранявана от служители в Министерство на правосъдието. 

Каква е целта? Магистратите да се страхуват и да не могат да изпълняват служебните си задължения. Нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства, а не наши колеги и техните близки да са подложени на заплахи и преследвания.

В Римската харта и в Становище № 9 на Консултативния съвет на европейските прокурори са отразени в концентриран вид основните насоки и принципи, свързани с устройството и структурата на прокуратурата в демократичното общество.

Какво се казва в тях?

-Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземането на своите решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск или вмешателство;

-Държавите трябва да гарантират, че прокурорите са в състояние да изпълняват функциите си без сплашване, възпрепятстване, тормоз.

В случая се касае за колега, който повече от една година е с поставена охрана, именно заради неговата застрашеност от месеци. Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре до тук?

Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи, репресии?

Доживяхме, наши колеги да извършват оглед в служебните ни помещения, да разпитват колеги, чийто живот е поставен под заплаха.

Прокурорите от СРП и следователи от СО при СГП извършват и в момента действия по разследването по образувано досъдебно производство за системно следене и закана с убийство на магистрат.

За заплахите срещу прокурора ще бъдат информирани Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните – членки на Европейския съюз, САЩ и Великобритания.