Стефан Янев: Коалицията се управлява през мобилните телефони

Политика

07-04-2022, 15:52

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според бившия служебен премиер изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка

"Управляващата коалиция се управлява през мобилните телефони", каза бившият министър на отбраната Стефан Янев в интервю за БНР. По думите му механизмите за взаимодействие не работят.

Янев коментира и идеята да се изгони руския посланик у нас. Според него гоненето на Елеонора Митрофанова е крайна мярка.

"Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания или действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого“, коментира Янев. Той определи държанието на Асен Василев по повод Митрофанова за „фриволно и емоционално“.

Според Янев отношенията България – Русия биха се влошили значително ако посланикът бъде изгонен.

По думите на Янев с приемането на Плана за възстановяване се дава зелена светлина да се харчат парите, предвидени в него:

"Дали ще потекат реки от мед и масло - това не е точният въпрос, защото това финансиране далеч не е гарантирано на базата на представения проект, както е в момента".  

Стефан Янев обяви, че споделя съмненията, възникнали с компанията „Джемкорп", която предлага „проекта с т.нар. батериен парк". По думите му има и допълнителна информация, която потвърждава споменатите факти, пораждащи съмнения:

"Ако се потвърдят официално, най-вероятно ще бъде спряно финансирането от ЕК за този проект", прогнозира той.   

"Позицията на премиера Кирил Петков за Р. Северна Македония показва непознаване на проблема – непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес“, каза още бившият министър на отбраната.