Дончев: Правителството не е свършило нищо

Политика

08-04-2022, 20:26

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него министър-председателят изпълнява обществено полезна функция, като има възможност често да увеселява българските граждани

"Ако трябва да се шегувам, макар че ситуацията не предполага никакви шеги, щях да Ви кажа, че министър-председателят изпълнява обществено полезна функция, като има възможност често да увеселява българските граждани. Само че се безпокоя, че ситуацията не предполага такава лекота на изказа", заяви Томислав Дончев в „Лице в лице“.

Заместник-председателят на ГЕРБ даде оценка на правителството: „Ако ме карате да правя някакъв комплексен политически анализ как работи правителството и какво е свършило анализа ще е лесен. Защото анализа на нула или на нищото е нищо. Такъв анализ е едносричен, една дума - нищо“.

„80% от Плана за възстановяване е същия, като този на ГЕРБ. Има добавени спорни точки, като тази за завода за батерии, който насочва към хора, близки до властта. Дори повърхностният прочит показва, че парите за бизнеса са с 230 милиона по-малко от заложените в нашия план. Имам силни подозрения, че голям част от тези средства са се превърнали в кредити. Надявам се все пак България да има план след едногодишно забавяне“, заяви Томислав Дончев.

Той добави, че се притеснява и от поетите ангажименти на правителството към ЕК, за да одобри Плана ни за възстановяване.

„Един такъв е, че трябва да договаряме проекти за по 1 млрд. на месец, за да не загубим средствата по него. Аз се съмнявам, че това е постижимо без никаква корупция, каквато заявка дадоха управляващите. Друг касае въглищните централи. Трето, което е притеснително е за преструктурирането на БЕХ. Това е искане на ЕК от доста време, за да не може да има крос финансиране от едно дружество към друго“, посочи още зам.-председателят на ГЕРБ.

"Петков, настоящия министър председател, не отговори на нито един от въпросите, свързани с известния скандал със компанията Gemcorp, с която е подписан договор, за сметка на това освети и операция на военното разузнаване, свързана със спасяването на българските моряци. Аз съм служил само година и половина. Имам известен опит за работа със службите, за първи път чувам операция на военното разузнаване да се анонсира предварително по телевизията. Ако сме достатъчно прецизни, в Наказателния кодекс има текстове за разгласяване на класифицирана информация“, каза Дончев.

ГЕРБ настоява за свикване на КСНС заради войната в Украйна, заяви Дончев.

На въпрос защо в такъв случай от ГЕРБ не поискат вот на недоверие на правителството, Томислав Дончев заяви:

„Вотът на недоверие е политически знак. При такъв интензитет на кризи от какъв знак от опозицията има нужда? Ние говорим за обвързване и пазарлъци за това кой да е шеф на БНБ и парите за пътища. Изборът на шеф на БНБ не трябва да се политизира“, подчерта Дончев.