Масови проверки в Гърция за качеството на стоки за Великден

Изтеглени бяха некачествени шоколадови яйца

В Гърция започнаха масови проверки по магазините за качеството и цените на стоките за Великден. Изтеглени бяха и некачествени шоколадови яйца, предаде БНР.

Стоки по магазините има, но са скъпи, сочат данните на проучване сред потребителите в южната ни съседка.

Магазините в Гърция са подложени на изненадващи и масови проверки от финансови и здравни експерти. Проверяват качеството на стоките, както и цените. За ден глобиха две вериги за хранителни стоки със 120 хиляди евро за неоправдано високи цени на стоките.

Тази година за Великден магазините продават шоколадови яйца само от гръцки производители. Поради некачествено съдържание на шоколада във великденските яйца днес от магазините бяха изтеглени всички стоки на най-продаваната в Гърция чуждестранна фирма. 

Гърците промениха стила на купуване, посочва изследване на Съюза на потребителите. Търсят се предимно евтини стоки като качествените, които са с по-високи цени, се продават по-трудно.

Търговците преминаха към удължено работно време на магазините за празниците, но не са оптимисти поради силно ограничени средства на клиентите. Много от тях се принудиха да преминат към сезонни намаления, за да си увеличат оборота.

Всички стоки са засегнати от покачване на цените, но няма липса на суровини и стоки по веригата, уверяват от Министерството на развитието.