Мариан Бачев: Съществува хипотеза за злоупотреба на конкурсите за театри

Арт и Стил

13-04-2022, 10:10

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Подобни обвинения се чуха и от бившия шеф на Народния театър

Съществува хипотеза за злоупотреби на конкурсите за театри, каза в ефира на bTV кандидатът за директор на Сатиричния театър Мариан Бачев. Подобни обвинения се чуха и от бившия шеф на Народния театър.

Той обясни процедурата, по която се оценяват кандидатите. Всеки член от комисията трябва да попълни оценъчна карта, като максимумът точки е 76. После тези оценъчни карти се взимат от технически лица, изнасят се от залата и се връщат с готов протокол след 40 минути чакане, обясни Бачев.

„Създаваме следната хиотеза – ако е малка разликата в точките, примерно 30 точки разлика, което е под 4%, тогава се задава въпроса дали изнасянето на оценъчни карти не води до манипулации“, каза Бачев.

Той допълни, че това лесно може да се избегне ако отзад на всяка оценъчна карта всеки член на комисията напише името си и се подпише.

"За всички театри през седмицата се случиха едни и същи неща. По-опитните казаха „тук се прави така, то си е така“. Представете си избори, цял ден се гласува, имаш урна с бюлетини. Взимат ти нещата и ти казват ето ти, протокола е готов“, каза Бачев.

На въпрос какво му е мнението за клипа на културния министър Атанас Атанасов, Мариян Бачев каза, че когато човек е паднал, той не трябва да бъде ритан.

"След целия кризисен ПР аз хем го съжалявам, хем нищо не мога да направя. Да е на 18 години, да го извиня, но той е на 32, семеен, казват, че носи отговорност. Смятам, че той е бил подведен, но човек сам си избира съветниците“, каза Бачев.