Пътни блокади и протест на строителните фирми в цялата страна

Общество

13-04-2022, 12:59

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те искат да им бъдат изплатени средствата по договорите за строеж и поддръжка

Национален протест на пътни строители от цялата страна започна тази сутрин в столицата и други градове. Пътни участъци в над 25 места са блокирани.

Протестното шествие в София премина през Министерството на финансите и през Министерския съвет. Има и тежкотоварна техника, предаде БНТ.

Решението за отпускане на средства на два пъти миналата седмица беше отхвърлено и не беше гласувано в Народното събрание.

"Очакваме да бъде взето най-накрая решение за разплащане на дейности, извършени преди една година, които се протакат с разни процедурни хватки, само че ние искаме да работим. Към 31 декември дължимите суми са около млрд. и 100 млн. Фирмите изнемогват, уволняват хора, продават техника", заяви Георги Златев от ББК "Пътища".

"Ние сме тук не само заради дължимите средства, но и защото почти година няма възлагане на пътни дейности от страна на държавата. Налага се да освобождаваме служители и да теглим заеми", обясни председателят на УС на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков. И допълни, че над 250 пътни отсечки не са завършени заради неизплатени суми.

"Пътищата в страната са в безобразно състояние. Постоянно се налага да съкращаваме хора", коментира и Петко Николов, член на камарата.

Пътните строители държат да им бъдат изплатени не 50, а 100 процента от парите, дотогава са готови на протестни действия.