АЕЖ организира протест под надслов "Спрете гаврата с медиите!"

Общество

13-04-2022, 17:11

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според асоциацията номинацията на Мартин Карбовски за член на СЕМ е преминаване на червена линия от рода на избирането на Делян Пеевски за директор на ДАНС

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) излиза на протест. Причината е номинацията на Мартин Карбовски за член на СЕМ от страна на „Има такъв народ”. Протестът е под наслов "Спрете гаврата с медиите!" и ще се проведе този петък от 18:30 часа пред Народното събрание.

Ето какво написаха от АЕЖ във Фейсбук:

Гаврата с медиите трябва да бъде спряна. "Има такъв народ" са поредните, които решиха, че могат да злоупотребяват с и без това изстрадалата медийна среда в България. Номинацията на Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии е преминаване на червена линия от рода на избирането на Делян Пеевски за директор на ДАНС.

Информация за номинирането на Карбовски се появи минути, след като Асоциацията на европейските журналисти публикува своя позиция какви трябва да бъдат кандидатите за членовете на съвета. В нея между другото се казва, "винаги да са спазвали професионалните и етичните стандарти. Никога да не са използвали език на омразата и да не са разпространявали дезинформация".

Карбовски е всичко онова, което един член на СЕМ не трябва да бъде. Настояваме за оттегляне на кандидатурата му и оставка на Тошко Йорданов от поста председател на парламентарната комисия по култура и медии.