Управляващите закриха Специализирания и Апелативния специализиран наказателен съд

Политика

14-04-2022, 16:42

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Политическа поръчка, не съдебна реформа, заяви Дани Каназирева

След четири часа дебати парламентът закри и специализираната и апелативната специализирана прокуратура като част от промените в Закона за съдебната власт на второ четене. Депутатите подкрепиха закриването на спецправосъдието със 124 гласа „за“, 67 – „против“, без „въздържали се“.

Дани Каназирева от ГЕРБ се поинтересува къде е логиката и къде е идеята за по-бързо и по-справедливо правораздаване, след като делата от спецсъда ще бъдат върнати в Софийски градския съд. Според нея положението от лошо, става по-лошо и катастрофално.

„Връщате една доказано неефективна правна уредба. Защо? Целта са ви висящите дела в спецсъда“, обърна се към мнозинството Каназирева. Социалистът проф. Георги Михайлов отговори като оприличи групата на ГЕРБ-СДС на лаици.

„ГЕРБ ще бъдат първите и последните, взимащи отношение по промените в Закона за съдебната власт. Грижата за спасяване на давещите е грижа на самите давещи“, посочи проф. Михайлов.

Атанас Славов от ДБ напомни от своя страна, че преди година в парламента бил внесен проект за мащабна реформа в Закона за съдебната власт, отчетността на главния прокурор и промени в Конституцията.

„Точно една година време, в което обществото очаква да закрием спецправосъдието и днес това ще се случи“, категоричен бе Славов.

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов, обаче, се върна към друга дата, а именно потъването на Титаник.

„Смятам, че това, което правим ние в момента с цялата съдебна реформа, вие пренареждате мебелите от „Титаник“ като мярка срещу неговото потъване. Като махнем тези хора и ги пратим някъде другаде, неясно къде, те ще се променят, така ли? Точно това правите - размествате мебелите на „Титаник“, за да го спасите от потъване“, отсече Дилов.

След закриването на спецправосъдието депутатите се захванаха да решават с уреждането на статута на магистратите. Именно там според Каназирева е заровено разковничето. По думите й начинът по който се подхожда към магистратите затвърждава позицията й, че се цели подмяната на съдиите, като знакови и тежки дела да бъдат приключени.

Тя припомни, че отдавна е минало времето на принудителното заселване и въвеждането на квотен принцип е недопустимо, като ограничава магистратите.

„Вкарвайки тези квоти влизате в пряко нарушение на Конституцията, което ще стане ясно много скоро“, заяви още Каназирева. Тя заяви, че според направена проверка в СГС има свободни 30 места, в спецсъда са 20, тоест те могат да започнат там без проблем.

„Целите подмяна на магистратите по тези знакови дела, тежки и важни дела с огромен материален интерес. Статута на магистратите пряко рефлектира върху делата и ще започнат обжалванията, проблеми със съставите, жалби до ВСС“, допълни Каназирева.

Тя подчерта, че закриването на спецправосъдието е политически акт и именно управляващата коалиция не е представила нито едно експертно изказване с една цифра, за да обоснове предложенията си.

„Въртите в един омагьосан кръг, толкова че да объркате законопроекта, за да не може нито едно от тези дела да не види реална присъда. Вие се кълняхте във всяко едно предаване по телевизията, че няма да допуснете да загубят статута си, но с тази правна уредба това не може да се случи. Вие да ограничавате и да заобикаляте органа съдебна власт, чиито правомощия са разписани в КС и да въвеждате квотен принцип, това ще бъде основание за дела на всички тези магистрати. Политическа поръчка, не съдебна реформа“, заяви още Каназирева.