Да се погрижим за цветята през пролетта

През този период започва и торенето на растенията с тор за цъфтящи

Пролетта вече е навън, и въпреки, че все още има застудявания, пролетната подготовка започна. Сега е подходящият момент да обърнете внимание на стайните растения, да положите допълнителна грижа, за да ви се отблагодарят и радват през следващите топли месеци.

След зимния покой, когато растенията са забавили растежа и всички жизнени функции, с настъпването на пролетта те се активират. Затова в началото на пролетта е необходимо да се извършат някои действия.

За растения, които имат нужда да бъдат пресяти, се използва саксия с един номер по-голяма от старата. Не бива да се поставят в прекалено голям съд, за да се предотврати нарастване на кореновата система за сметка на останалото растение.

При другите растения, за да се подобри аерацията, трябва да се разрохка почвата в по-горния слой, като се внимава да не се наранят корените на растението, съветва jardin.bg. Може да се добави и по малко нова пръст.

Добре би било растения с кожести листа да се „изкъпят” в банята, за да се премахне прахът по листата. При по-деликатни листа прахът се почиства с влажна мека четка или кърпа с изключение на мъхестите листа, чиито власинки биха се наранили. Почистването трябва да се извършва периодично през цялата година, защото частичките прах затрудняват улавянето на слънчевите лъчи от хлорофила на клетките и забавят процеса фотосинтеза.

Големите зелени растения се нуждаят от по-често поливане, ако са в помещения със сух въздух, почистване на изсъхнали листа и торене с торове за зелени растения, като се спазват изискванията в упътването на препарата.

Цъфтящите растения, през пролетта засилват вегетацията и започва развитието на цветни пъпки. Затова през този период започва и торенето на растенията с тор за цъфтящи.

Важно условие, за да се чувстват цветята удобно, да не загниват и умират, е да се поливат умерено. При поливане саксията не трябва да става тежка и от нея да се стича вода. Водата запълва въздушните пространства в почвата и коренът не може да диша, растението линее, загнива или умира. Дори и растения, който изпаряват много вода, не обичат да бъдат преполивани. Започнете поливането с по-малко вода и следете влагата в саксията. Когато горният слой почва изсъхне и усетите влагата на 1,5-2 см. надолу, тогава отново полейте растението.

Не пропускайте, докато се грижите за цветята, да следите за поява на болести и вредители по тях, за да можете своевременно да реагирате.

След тези грижи няма как растенията във вашия дом да не греят и привличат вниманието и да радват всички.