Експерти: Българската икономика влиза в доста тежък период

Политика

18-04-2022, 09:33

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Всички добавки и помощи са изядени от инфлацията, заяви икономистът Преслав Райков

"Българската икономика влиза в доста тежък период. Ключова е препоръката на МВФ за реформа в пенсионната система. Тя е една цъкаща бомба. Всички добавки и помощи са изядени от инфлацията. Системата трябва да се промени, за да не може при следваща икономическа криза да сме отново в трудно положение", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS икономистът Преслав Райков.

Относно диференцираната ставка за ДДС Райков подчерта, че идва от COVID времената и за него по-скоро трябва да се върви към намаляване на ДДС ставките за всички сектори, не само за определени.

Преслав Райков смята, че по-бързо трябва да бъдат прекратени помощите за бизнеса и след летния сезон той да се върне на оперативно ниво.

Според него е нужна подкрепа и максимално насочване на ресурс към сектори, които са структуроопределящи - минно-добивната промишленост, зърнодобива.

"Когато разликата между ръста на БВП, който се предвижда, и инфлацията е в три до пет пъти и инфлацията значително превишава този показател, тогава имаме риск от стагфлация. Това трябва да се вземе предвид. Това е слаб икономически растеж, изпреварващ ръст на инфлацията, съчетано с безработица и със спад на покупателната спосолност", това каза икономистът Румен Гълъбинов.

За Гълъбинов помощите за бизнеса не е добре бързо да спират и поне до средата на годината е хубаво да се получават.

"Добре е още тази година да се получат и доходи от Плана за развитие", отбеляза той.