Хотелиери още чакат пари от държавата за бежанците

Общество

18-04-2022, 13:36

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Общата картина в бранша, който първи протегна ръка за помощ на бежанците, не е никак розова

Хотелиерите в Балчик, където са настанени над 1200 бежанци от Украйна, все още очакват от държавата средства за тях. Парите трябваше  да са по сметките им до 15 април.

"Няма никакви пари, нито от ЕС, нито от нашата държава. Вече втори месец работим изключително с наши средства и с помощи от граждани, така че нямаме абсолютно никакво финансиране от държавата за момента", каза в ефира на Нова тв Пламен Козарев, управител на хотел в Балчик.

Само за електричество Христо Желев дължи 22 хил. лв., а сроковете за плащане изтичат. Той вече е кандидатствал за банков кредит, за да покрие разходите.

"Знам, че има колеги, които дори с фирми за бързи кредити водят някакви преговори, поне временно да решат въпроса. Така че всеки индивидуално се справя някак", отбелязва Желев.

Пламен Козарев споделя, че разходите към доставчици и персонал за близо два месеца ще набъбнат над 100 000. Притеснява се, че ще трябва да спре електричеството, да освобождава персонал или да пуска служителите в неплатен отпуск. А за бежанците трябва да търси места при колеги.

Бързите кредити не са решение, смята Пламен Козарев, защото лихвите са много високи, а той не е сигурен дали всичко това ще бъде разплатено от държавата. Хотелиерите не са големи оптимисти и за предстоящия летен сезон. Нужни са ремонти, а сигурност за бъдещето липсва.

Заради наплива от бежанци напоследък всеки ден имат запитвания за свободни места. Част от колегите им, които първоначално са се съгласили да ги приютят, сега не бързат да приемат.

"За съжаление ние повече възможности нямаме, отдавна сме пълни", казва Желев.

Общата картина в бранша, който първи протегна ръка за помощ на бежанците, не е никак розова.

"Ще има фалити в сектора. Ние не можем просто да си платим тока за двата месеца накуп. Говорими и за работни заплати, и за осигуровки. След два месеца ще има фалити", категоричен е Козарев.