България ще продължи да подкрепя Украйна според възможностите си

Политика

19-04-2022, 13:49

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Кулеба благодари, че сме приели бежанците и добави, че случващото се в Украйна е важно за целия регион

„България е малка държава, съответно с нашите възможности ние опитваме максимално да подкпрепим украинския народ. Към момента повече от 91 000 украинци са приети на наша територия като 80 000 от тях са получили временна закрила. България продължава да осигурява и хуманитарна помощ. БЧК е дал в размер на 1 милион и половина евро, а МВнР – с 185 000 евро, които са пренасочени през хуманиратни организации. Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности”, заяви на съвместен брифинг с министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба нашият първи дипломат Теодора Генчовска.

Тя го поздрави за рождения му ден и му пожела да има сили да продължи започнатото.

„София означава мърдост и си пожелавам това. Дойдох да благодаря на България за това, че подкрепяте украинската държава и народ.

Сигурен съм, че България прави това не заради традиционно добрите ни отношение, но заради това, че сигурността на Украйна означава сигурност за България. България разбира, че сигурността за Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море. Ние не се бием само за Украйна, но и заради вас, за да може вие никога да не сте изправени пред руските опити да окажат въздействие и да причинят щети във вашата страна”, заяви Дмитро Кулеба. Той подчерта благодарността си към европйската перспектива на Киев.

„Наясно съм с ролята на Русия в историята на България”, каза Кулеба и добави: „Исторически Русия е направила някои неща, които оставят емоции в съзнанието на хората, но това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Надявам се, че ще дойде по-скоро денят, когато мирът в района на Черно море ще се възстанови, ще се върнем към културата и туризма и все повече украинци ще посещават България като туристи, а не като бежанци, заяви Дмитро Кулеба.