Депутатите отново обсъждат парите за пътища, решават и за анкетна комисия заради „Gemcorp“

Политика

20-04-2022, 09:53

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На този фон започва втори национален протест на пътните строители

Парите за пътища отново на дневен ред в НС. След три седмици скандали в управляващата коалиция депутатите ще направят пореден опит да гласуват решение, с което да дадат зелена светлина за разплащане на част от задълженията към фирмите.

Идеята, около която се обединиха партиите във властта във вторник, бе 650 млн. лева да бъдат изплатени незабавно, а останалата част да се дава след оценка на разходите на самите фирми. Тя трябва да се направи от междуведомствена комисия и да бъде одобрена от регионалната комисия в парламента. Решението е точка първа в дневния ред на парламента.

На този фон пред сградата започва втори национален протест на пътноподдържащите фирми.„Състоянието на Републиканската пътна мрежа е катастрофално, браншът е пред фалит и ББК „Пътища“ няма друга възможност освен да продължи с ефективните национални стачни действия до достигането на решение на всички поставени проблеми”, призовават пътищарите. Блокади и демонстрации са предвидени през целия ден и в цялата страна.

Депутатите ще решат и за създаването на Временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION.