Пътните строители излязоха на национален протест

Общество

20-04-2022, 12:58

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Протести блокираха булевард в София и ключови пътища в страната

Блокада и протести на жълтите павета и на основни пътни артерии в страната, предаде Нова тв. Инициативата е на Браншова камара "Пътища", а причината - неизплатените над 1 милиард лева за строителство и поддръжка на пътищата у нас. В рамките на седмица това е втори национален протест на пътните фирми. На този фон депутатите от управляващото мнозинство гласуват как ще се изплатят дължимите суми. Вчера те решиха 650 млн. лева да бъдат изплатени веднага, а останалата сума да се дава след одобрение на регионалната комисия в парламента.

София

В София протестът започна в 9.00 ч. пред Народното събрание. Минути преди 10 часа на жълтите павета пристигнаха и няколко камиона. Демонстрантите пък тръгнаха на шествие към сградата на Министерския съвет. Демонстрациите продължиха около два часа. Към служителите в пътните фирми се присъединиха и работещи в автошколите у нас. Полицейски кордони бяха сформирани пред големите институции в столицата, но до ексцесии не се стигна. Протестиращите очакват незабавно изплащане на парите си.

Докато недоволните пътни строители протестират, депутатите в пленарната зала обсъждат именно даването на зелена светлина за техните пари. Ако успеят, то плащанията към фирмите могат да започнат до две седмици, а забавените ремонти да стартират след Великденските празници.

Бургас

В Бургас пътните строители от четири фирми също протестират. Точно в 12 часа беше блокирано движението през Айтоски и подстъпа към Ришки проход. Хората от АМ „Черно море” излязоха отново на протест, за да  кажат, че държавата им дължи близо 28 милиона лева. Не са съгласни с евентуалното 50% изплащане на сумите. Хората са недоволни и от това, че вече втори месец не са получили своите заплати.

„До момента не сме получили никакви плащания. От медиите разбираме, че ще платят 50%, което нас не ни удовлетворява. Това ще покрие част от разходите ни и няма да подобри състоянието във фирмата. По време на строителството имаше троен контрол, сега не знам какво проверяват”, казват пътните строители.

Русе

Демонстрации бяха организирани и в Русе. Протестиращите там се събраха на пътя Русе- Бяла, както и при подхода към граничен пункт “Дунав мост”.

Хасково

В Хасковска област протест затрудни движението на две места - главния път за Димитровград и магистрала "Марица" край Свиленград. От фирмата твърдят, че имат да получават 40 милиона лева. Заради недостига на средства над 170 работници се очаква да бъдат освободени от работа. Част от тях вече са на борсата.

“Ние единственото, което искаме е да ни се плаща за извършения труд, да ни се плаща за обектите, които сме свършили, да не сме под постоянен стрес да се чудим дали ще има работа, дали ще има пари или няма да има пари”, споделя Петко Щерев.

“Ние не искаме да напускат работници, това е работна сила с години, която се е квалифицирала в предприятието и не можем да си позволим да губим работници”, добавя Светлана Тилева.

Демонстрации са предвидени през целия ден и в редица други градове на страната.

Варна

Стотици служители и тежка техника блокираха АМ „Хемус”. Работещите в строителните фирми споделят, че не са получавали заплати повече от три месеца и настояват за пълното изплащане на вече реализираните проекти.

Велико Търново

Пътят Русе-Свиленград, важна пътна артерия за региона, е затворена от пътностроителни фирми. Фирмата е изпълнител на бъдещото трасе на тунела по Шипка. Около 300 служители протестират, с настоявания да им бъдат разплатени дължимите суми, които са за над 50 милиона лева. Фирмата съобщи, че се тегли заем за над 20 милиона лева, с които да се гарантират заплатите преди Великден.

Обмислят се протестни действия и в петък.

Над 170 работници се очаква да бъдат освободени от работа. Някои вече са на борсата. Протестните действия продължават в редица градове из цялата страна.