Цените на тока принудиха гърците да ограничават разходите за храна

Всяко четвърто семейство в Гърция няма възможност да покрие разходите си за електроенергия

Високите цени на тока принудиха гърците да се ограничават в разходите за храна. За празниците пътуват до България заради по-ниските цени на храните и горивата.

Всяко четвърто семейство в Гърция няма възможност да покрие разходите си за електроенергия, сочат данните на Асоциацията на потребителите. От днес се изплаща великденската помощ за пенсионери и социално слаби семейства от 200 евро. "Тези средства не ни стигат дори само за лекарства на месец", оплакват се пенсионерите.

Всеки втори ограничава разходите за храна, а 80 процента от гърците са намалили средствата за облекла и обувки, информира БНР.

В журналистически анкети гърците от северната част на страната казват, че за празниците пазаруват от България, където цените са по-ниски. Дори за традиционните подаръци за децата се купуват най-евтините играчки и рядко детски дрехи. Въпреки че гърците се опитват да покрият разходите за храна, собствениците на магазини за хранителни стоки отчитат значителен спад в оборота.

Лидерите на опозицията предупреждават правителството да се вземат мерки незабавно, за да не се достигне до гражданско неподчинение и неплащане на задълженията към държавата.