Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и други големи имена

Световният ден на книгата и авторското право (на английски: World Book and Copyright Day (International Day of the Book ; World Book Days)) е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската  дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 г.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Inca Garcilaso de la Vega. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Josep Pla и Manuel Mejía Vallejo. Това прави естествен изборът на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуния, където на 23 април, денят на св.Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.