В Гърция ще наказват шофьори, които карат бавно

80 евро глоба заплашва всеки водач на МПС в Гърция, ако шофира под допустимата скорост по магистрала

Гръцкото законодателство не предвижда санкции само за шофьори, които превишават ограниченията на скоростта, но и наказва тези, които карат бавно, информира в."Български новини".

80 евро глоба заплашва всеки водач на МПС в Гърция, ако шофира под допустимата скорост по магистрала. Правилникът за движение по пътищата посочва максималното ограничение на скоростта по магистрали и скоростни пътища, която е съответно 130 км/ч. и 110 км/ч. за товарни автомобили, но също така посочва ограничението на минималната скорост. Минималната скорост по магистралата е 70 км/ч., което означава, че ако караме превозно средство под тази скорост, то не трябва да се движим по нея. Причината е проста и е безопасността на всички участници в движението по магистралата.
Знаците за минималната скорост са сини, а тези за максималната са червени и бели. Според гръцкия правилник шофьорът на превозното средство е длъжен да не пречи на плавния ход на други превозни средства“. Поради тази причина всеки, който кара със скорост, по-ниска от минималната, подлежи на административна глоба от 80 евро.