Радев: Правителството дължи отговор на гражданите чии интереси обслужва

Политика

27-04-2022, 13:53

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителството да отговори защо само на България и Полша са спрели газа, призова президентът

Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други. И е крайно време правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес. Това заяви президентът Румен Радев преди да замине на заминава на официално посещение в Испания.

Според него спирането на руските газови доставки към България е знак, че икономическата война ескалира и рискът за страната се увеличава във всички измерения. Държавният глава посочи, че неслучайно отдавна призовава за внимателно и отговорно отношение на българските власти към този конфликт, който влияе пряко върху  живота и благосъстоянието на българите.

"Излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие и аз недуомявам как министърът на икономиката ще обясни това на българите и на "левите хора", които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт. Що се отнася конкретно до газа, правителството трябва да отговори на няколко въпроса - защо само на България и на Полша се спира газа? Спира ли се газа на Австрия и Германия и как те плащат и гарантират своята енергийна сигурност? Резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция и от други страни? Защото, ако не е резервиран, ние ще видим вече да загряват както говорих преди време посредници. Даа, ще намерим алтернативно решение, но това значи време, средства, по-високи цени и съответно рискове за доставките.", каза президентът.

По думите му България трябва да е бъде част от усилията за мир, а удължаването на конфликта ще има пагубни последици в много измерения. "Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев и не разбирам за какво е това посещение", каза още Радев.

Запитан как ще коментира призива на Кирил Петков всеки да дарява по една заплата за оръжия за Украйна държавният глава заяви: "Според мен политици, които губят чувствителност към проблемите на своя народ не могат да помогнат на други."

Радев призова българските политици преди да спасяват света да погледнат към хилядите бедстващитбългари.