ПП: Подкрепяме оръжието за Украйна, позицията на Радев е позорна

Политика

27-04-2022, 17:15

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„Продължаваме промяната“ ще гласуват в пленарна зала „за“ изпращането на оръжие в Украйна, обявиха премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев на брифинг на партията в БТА.

„Позицията, която президентът Радев изрази, че, давайки оръжие, продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и е добре и нормално да победи в този конфликт“, подчерта Василев. Той смята, че Украйна ще е крайният победител във войната: "Алтернативата е първо Украйна, а после цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителство няма да допусне“.

"Има политически и икономически кръгове които не работят за България. Руските интереси които са били и са част от групите, които стоят с тези 3 милиарда за турски поток и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ който сме направили и забавянето на гръцката връзка над 10 години. Последните три месеца гръцката връзка беше построена повече отколкото година и половина преди това.“, коментира Кирил Петков.

"Взимаме ясна позиция в конфликта войната в Украйна. Това което може да очаквате от ПП са ясни позиции, български суверенитет и просперитет за нашата страна.", повтори той.

"Това е едностранен акт, с който е нарушен договорът между „Булгаргаз” и „Газпром”. Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо, диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира преустановените доставки на руски газ към страната ни.

„Тези хибридки, които ни са продават от сутрин до вечер, че когато дадем военно-техническа помощ, се води като акт на война – абсолютно не е вярно. Иначе целият Европейски съюз вече да бъде в такъв акт, а той не е така. Искам да го наблегна, освен че има агресор, която е по-притеснително е, че имаме вътрешни кръгове в България, които се опитват да продадат тази агресия като нещо нормално, като нещо очаквано и едва ли не като нещо, което трябва да приветстваме, докато не изчистим тази риторика, няма начин как ние наистина да сме независима страна“, подчерта Кирил Петков.

Министър-председателят коментира и стабилността на коалицията: "Успяваме. Да, с кризи, със скандали, но успяваме. Важното е да имаме уважение един към друг и да работим заедно за точно този български интерес, който ни обединява."

Асен Василев отрече между партията му и държавния глава да има разрив. Определи размяната на реплики като „начало на дискусия, която трябва да се води не само между правителството и президента", а в обществото като цяло.

"Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, ние не търсим война, но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва, да ни изнудва, приключи", каза Василев.