Алибегов: Над 25% от бизнеса вече фалира

Портфейл

27-04-2022, 20:13

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му бизнесът се стреми да не вдига цените, но започва да издържа все по-трудно

"Издъхваме, над 25% от бизнеса вече фалира. Разходите в бранша, спрямо предходни години са нараснали близо три пъти“, , заяви пред Нова нюз председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"Не ни притеснява, че няма да има газ или петрол - ще ги има. Притеснява ни обаче на каква цена. Бизнесът се притеснява и като чуе, че правителството има готов план, в който ние не сме участвали. Лекотата, с която се съобщава, че има само 20% увеличение на цените също е доста  странна. Стоките в нашия бранш пристигат с 15-20% по-скъпи доставни цени. Като добавим към това поскъпването на електрическата енергия, въпреки компенсациите, бизнесът се гърчи, опитвайки се да плати високите сметки. Разходите ни спрямо предходни години са нараснали близо три пъти. Няма как обаче това да се отрази в цената за крайния клиент. Представете си какво ще стане, ако едно кафе струва 6 лева например?”, коментира той.

Според председателя бизнесът се стреми да не вдига цените, но започва да издържа все по-трудно.

„Всичко, което се трупа като допълнителни разходи, яде от печалбата ни и в един момент печалба няма. Действия от страна на държавата също”, каза още той.

„Не се прави разлика между социални и икономически мерки“, смята Алибегов.

„Притеснителни са последните реплики на министър Асен Василев за ДДС-то. Или нищо не разбира, или всичко се прави с цел повлияване на общественото мнение. Той не е намалил никакво ДДС, то беше намалено по време на пандемията. Няма никаква причина да бъде намалена ставката. С намаляването на ДДС-то, минималните осигурителни доходи за бранша станаха 800 лева”, допълни той.

Ричард Алибегов коментира още, че украинските бежанци у нас нямат желание за стартиране на работа в бранша.

„Продължаваме да внасяме работна ръка от Киргизстан и Молдова”, допълни той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен