Кирил Петков: Президентът може би не разбира ставащото в Украйна

Политика

28-04-2022, 12:24

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Би трябвало да имаме мнозинство в НС за военна подкрепа за Украйна, заяви премиерът

Вчерашното критично изказване на президента Румен Радев по отношение на военната помощ за Украйна може би се дължи на неразбиране на ситуацията. Позорно е да се казва, че не трябва да се помага на Киев, за да дойде по-бързо мирът – не може просто да гледаме как умират невинни хора. Това заяви пред журналисти сред разрушенията в Бородянка премиерът Кирил Петков, предаде bTV.

„Искам да покажем на всички българи – съвсем различно е да се гледа по интернет и да се кликат различни сайтове с неясно съдържание. Друго е когато видиш един блок като в „Младост“, който просто е направен на пух и прах от ракета. Чувства се, че не е човешко да останем не съпричастни“, подчерта Петков.

И направи исторически паралел с България: "Представете си, ако някой беше казал по време на, примерно, на Априлското въстание и беше казал: "Ами, най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават, за да има по-бързо мир? Нашата история е базирана на това, че някакви хора не са се примирили с агресор, който иска да да да потъпче реално възможността да правят собствения си избор".

По думите му в цялата ситуация "не можем да бъдем безучастни, не можем да кажем "Ами, това си е украински проблем, тук някакви хора умират, това нас не ни интересува" - напротив, трябва да имаме позиция". Премиерът уточни, че подкрепата с оръжие за Украйна не е коалиционен въпрос, а ще бъде обект на гласуване в пленарната зала: "Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в парламента с тази позиция".

Той подчерта, че спирането на руския газ е част от „не добре планирана стратегия“ от страна на Москва.

"Ние бяхме готови със стратегията още от февруари месец, което означава, че имахме алтернативни източници. Бяхме се договорили със съседните страни. Знаехме точните количества", коментира Петков, като сравни действията на Москва с наемател, който отказва да си плаща.

Кои са руските "играчи" в българската политика? "Ние ги виждаме от сутрин до вечер, примерно, "Възраждане" си го казва абсолютно официално. Ако отидете на техните постове, там е 1 към 1 подкрепа за Русия, даже и не се и не се крият. Това, което е по-опасно, са тези, които не се заявяват толкова ясно".