Анализатори: Перспективата на правителството е изчерпана

Политика

30-04-2022, 10:09

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според Андрей Райчев двете големи изпитания пред управляващата коалиция са военната помощ за Украйна и решението на България за Северна Македония

Перспективата на правителството е изчерпана, смятат анализаторите Андрей Райчев и Димитър Ганев. Според Райчев двете големи изпитания пред управляващата коалиция са военната помощ за Украйна и решението на България за Северна Македония.

"Тази коалиция е повикана от историята за да обединява, а не да водят политика“, каза Райчев пред bTV.

"Явно има договореност в коалицията за това въоръжение на Украйна. Вероятно на Нинова ще ѝ дадат да отбележи определена точка, да се завоалира нещо, да не е точно така, както се гласува“, смята Ганев.

По думите му при едни нови избори БСП трябва да се изправи срещу новия проект на Стефан Янев „Български възход“ и партия „Възраждане“. "Освен това отново се отваря лидерския въпрос и този път има реална алтернатива в лицето на Крум Зарков“, каза още Ганев.

Според Райчев ако БСП участва в гласуването на военната помощ за Украйна партията няма да получи и 50 000 гласа.

„Това, че Асен Василев иззе лидерството на пресконференцията на „Продължаваме промяната“ може да е знак за опит за рестарт на коалицията. Това обаче означава оставка на премиера, а с него – и на цялото правителство. Това е много тежка процедура“, каза Ганев. Тогава, ако няма да се ходи на избори, президентът Румен Радев отново трябва да връчи мандат на „Продължаваме промяната“, които отново да се опитат да съставят правителство.