Предприятия излизат на протест, ако няма компенсации за цената на газа

Общество

30-04-2022, 16:56

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов

"Категорично не можем да приемем нова цена на газа, а ако не получим компенсации, излизаме на протести. Това важи и за електроенергията. Много ограничена е възможността да се работи с пропан бутан, вместо на газ, но логистично е невъзможно да се докарат необходимите ни количества. Във вторник следобед работодателските организации решават кога ще има протести". Това заяви председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов за предаването "Офанзива" по NOVA NEWS.

По думите му за бизнеса е важно да има дългосрочна предвидимост на пазара на газа и на тока. "Цената на газа е 5 пъти по-висока, отколкото през 2020 г. Имаме поръчки, подписани преди месеци, как в последният момент да казваме на клиенти да платят повече? Не е сериозно. Сигурността на доставките и цената са двата най-важни компонента за нас", обясни той. И допълни, че по-добри цени се постигат с дългосрочни договори и по-голям закупен обем газ.

"Трябваше да има изработен механизъм и алтернативи. Много предприятия ще затворят, защото няма да могат да прехвърлят поскъпването на газа в тяхната крайна цена. Дори тези, които успеят, няма да са конкурентни и ще свият производствата си, а с това ще се свие и икономиката. Ще искаме таван на цената на газа и тока, както и компенсации, ако на спот пазара цената е по-ниска", уточни Стаменов.

Според него добивът на шистов газ крие рискове, но те може да се управляват. "Енергийните ресурси заемат 30-40% от себестойността на енергоинтензивната индустрия, в торовите заводи 70%", посочи той.