Експерти: Цената на газа може да се покачи

Общество

02-05-2022, 09:44

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Коментар на експертите Мартин Владимиров и Евгений Кънев

Цената на природния газ се определя месец за месец. Трудно е да се определи какви ще са цените през септември. Ако цената за месец май падне, това ще е под политически натиск. Обективно цената би трябвало да се покачи, защото цените на международните борси се покачиха. Това каза в студиото на “Здравей, България” по Нова тв Мартин Владимиров, енергиен експерт по Центъра за изследване на демокрацията.

Въпреки неговата прогноза сметката за парно няма да достигне 1000 лева на месец, смята икономистът Евгений Кънев. “Ние сме една от малкото държави в Европа, където бизнесът субсидира потребителя. Това е социална политика, която няма да се промени. Тази цена е спекулация”, каза Кънев.

Според експертите дългосрочното решение е преминаване на втечнен природен газ. 

“През последните 3 месеца обаче правителството не направи нищо, за да осигури реална диверсификация на доставките на природен газ. Не е вярно, че от януари-февруари сме били готови за такива сценарии”, смята Владимиров, според който България е трябвало да сключи дългосрочен договор с друга компания за 2022г за доставка на природен газ. 

На въпроса дали е било възможно газохранилището ни в Чирен да бъде запълнено предварително през януари и февруари, експертите казват, че е имало такава алтернатива.

“Можеше да внесем и ние втечнен природен газ, с който да  запълним газохранилището, това щеше да е допълнителен разход, но поне нямаше днес да правим сделки от днес за утре, в които прозира конфликт на интереси и да сме отново 90% зависими от руския газ”, обясни Владимиров. “Това направиха Полша, Румъния и Унгария”, допълни още той.