Васил Тодоров, главен секретар на БТПП: Ще има вълна от фалити

Общество

03-05-2022, 09:09

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Създаването на нови бизнеси на този етап ще е изключително трудна задача, заяви Васил Тодоров

"Две са темите, които са важни за нас. Едната тема е продължаване на компенсациите за цената на електроенергията за небитовите потребители, като това, което формулирахме като предложение, е долна граница 150-160 лв. на мегаватчас. И искаме отпадане на тавана, тъй като в тази ситуация с несигурност и цените на борсата, може да се случи така, че компенсациите да не могат да постигнат ефекта, който целят - а именно поносима цена за бизнеса, за да може той да съществува", каза главният секретар на Българската-търговско промишлена палата Васил Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че втората тема е по отношение на цената на газа.

"Нашето настояване е правителството, в комуникация с Европейската комисия и без да се нарушават санкциите, да се проведат разговори с "Газпром", за да се види дали може да се запази този механизъм за плащане в долари. Ако правителството продължи да отказва да намери някакви механизми, които другите държави търсят, за да се запазят доставките през "Газпром", настояваме за компенсация в тази разлика между цените, които ще се получат с новите доставки", добави Тодоров.

В момента мегаватчас на борсата струва 420 лв.

"Ще има вълна от фалити, опити на част от предприятията да прехвърлят по-високата цена на електроенергия в техните цени. Тези опити едва ли ще се увенчаят с успех, тъй като такъв голям ръст няма как да бъде прехвърлен в цената. Корективът е пазарът, той едва ли ще поеме такъв сериозен риск. Ние се конкурираме с предприятията от целия Европейски съюз", подчерта главният секретар на БТПП.

По думите му това, което спасява българските предприятия, е качеството и цената.

"Това, което не беше изпълнено от управляващите, е в рамките на месец април да бъде договорен механизъм за сключване на дългосрочни договори за бизнеса, които да дадат възможност за договаряне на предвидима цена. Говорим за период от 12-18 месеца. Създаването на нови бизнеси на този етап ще е изключително трудна задача", допълни Васил Тодоров.

Той сподели, че вече са провели среща с вицепремиера Корнелия Нинова.

"Имаме насрочена среща с министър-председателя. Преди това комуникацията беше тотално блокирана, в средата на месец април изпратихме писмо с настояване за провеждане на такава среща. В началото на миналата седмица получихме писмо от министъра на финансите, който ни препрати към министъра на енергетиката, а той от своя страна ни препрати към министъра на финансите с указанието, че той е компетентният орган", поясни Тодоров.

До момента са изплатени общо 1,4 млрд. лв. като компенсации за бизнеса. Те са свързани с електроенергията. От бизнеса се надяват, че компенсациите ще продължат през май и юни.