МЗ предупреди за появата на мистериозен остър хепатит при деца в редица държави

Общество

03-05-2022, 15:46

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи

България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при децата, открит в няколко държави в Европа, информираха от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

Министерството на здравеопазването вече е запознало личните лекари, педиатрите, инфекционистите и други медици за регистрираните в редица държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца, в т.ч. клиничното протичане и лабораторните резултати.

История на мистериозния хепатит започва с доклад на Великобритания от 5 април 2022 г., с който тя информира Световната Здравна Организация /СЗО/ за увеличаване на случаите от остър хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години в Шотландия.

До 20 април 2022 г. случаите са 111, като става дума за здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит – жълтеница, повръщане, диария, гадене, температура и силно завишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ /> 500 IU/L/. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход.

Проведените до момента микробиологични изследвания са установили положителни резултати по отношение на аденовирус - 75%. 16% от децата при хоспитализирането са дали положителен резултат за ковид, като при малък процент е установена коинфекция с аденовирус. Поради установения от диагностичните лаборатории повишен процент положителни тестове за аденовирус при деца за същия период от предходните години е изказана хипотеза, че предполагаем причинител на остър хепатит при деца може да е инфекция с аденовирус, уточняват от НЦЗПБ.

Заболяването е доста рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неясни, в резултат на което рискът не може да бъде точно оценен. Ето защо на 8 април Европейският Център за Контрол на Заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността относно случаи на тежък остър хепатит при деца с неизяснена етиология и да докладват за всички потвърдени и възможни случаи.

До момента 12 страни от ЕС са докладвали в СЗО за спорадични случаи – Австрия /2/, Белгия /2/, Дания /6/, Франция /2/, Германия /1/, Ирландия /5/, Италия /17/, Холандия /4/, Норвегия /2/, Полша /1/, Румъния /1/ и Испания /12/, като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.