Евелина Славкова, "Тренд": Червените линии няма как да не доведат до срив в коалицията

Политика

04-05-2022, 08:57

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Отброяват се дните до края на това правителство, изключително трудно би издържало, смята тя

"Доста сложен филм ще се разиграе. Ние вече гледаме няколко епизода от този филм. Днес ще видим горе-долу финала. Всеки от коалиционните партньори се намира в сложна ситуация. И двете страни са губещи от тази ситуация." Това коментира пред БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд" преди днешното парламентарно заседание, на което ще се гласува да има ли военна помощ за Украйна. 

"БСП ще са губещи, ако след всички заявки, че няма да подкрепят дори един куршум, дори един куршум излезе – то ще постави в много неприятна ситуация БСП. Другите коалиционни партньори също са губещи, защото голяма част от българското общество по-скоро очаква България да остане неутрална в този конфликт. Българинът се страхува, че това може да ни въвлече във военен конфликт", каз аоще тя.

Според Евелина Славкова БСП губи двойно – и от страна на българите, и от страна на своя електорат."

"Българинът се страхува съвсем прагматично и зад това се крие недоверието, че в такава ситуация можем да се справим, че сме част от НАТО и по един или друг начин ще бъдем защитени. Това е въпросителна, на която политиците трябва да обърнат внимание", поясни Евелина Славкова.

Според нея интересно ще бъде дали БСП "ако търсят вратичка да се измъкнат, а не хвърлят просто кърпата", ще търси "разказ или ще изпълнят думите си, които Корнелия Нинова многократно заяви".

"Северна Македония със сигурност ще бъде по-големият препъникамък, който може да разцепи коалицията", подчерта социологът.

"Червените линии няма как да не доведат до срив в коалицията", смята Славкова.

"Президентът всячески се опитва да се дистанцира от правителството. Това показва, дори индиректно казано, сваляне на доверието към този кабинет от страна на кабинета", изтъкна тя в предаването "Преди всички".

"Отброяват се дните до края на това правителство. Изключително трудно би издържало.", отбеляза Славкова

Славкова изрази скептицизъм, че кабинетът би издържал да издържи до местните избори и му даде хоризонт до есента. По думите ѝ "това правителство ще се самосвали, не толкова опозицията да го свали", а ГЕРБ печелят от това правителството "да пие тази горчива чаша от проблеми и кризи".

"В момента сме в енергийна криза, комбинацията с висока инфлация и невъзможността бизнесът да прецени как ще се справя ще доведе до социално напрежение, което няма как да не се отрази на правителството", посочи още Евелина Славкова.

"Правителството ще бъде поставено в пресата от няколко проблема. Тежестта на вътрешнополитическите е много голяма. Когато бръкнеш в джоба на българина, това няма как да бъде пропуснато.", добави тя.