Румен Радев: В РСМ се вихри антибългарска кампания

Политика

04-05-2022, 12:20

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Използват се всякакви механизми за натиск върху България за компромиси и вдигане на ветото, каза държавният глава

"Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни за пълноценно общуване без прегради ще доведе до отпадане на разделението. Разбира се, за да се случи това, има много работа. Работа, която България е вършила през годините. Страната ни направи много за развитието на нашите отношения. България първа призна независимостта на Северна Македония. Бяхме винаги там с протегната ръка за помощ. За съжаление, нашата приятелска политика не срещна адекватна реципрочна политика от страна на Скопие. Вихри се антибългарска кампания в нашата съседка”, заяви президентът Румен Радев на национална конференция на тема: „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

"Договорът за приятелство и добросъседство, който подписахме през 2017 г., не се изпълнява. Работата на Комисията по исторически въпроси е блокирана. Използват се всякакви механизми за натиск върху България за компромиси и вдигане на ветото. Скандалното преброяване открои широките проблеми с правата на македонските българи“, каза още Радев.

Според него прекратяването на езика на омразата започва с подмяната на учебниците по история, география.

„Недопустимо е да се възпитават бъдещите поколение на РСМ в омраза. Няма как да вървим напред, ако не се разкрият архивите на УДБА. Както всички държави от Източна Европа изживяха катарзис, така и РСМ не може да направи изключение. Тя трябва да скъса със своето тоталитарно минало, с идеологемите на комунистическия интернационал“, каза Радев.

Президентът пизтъкна, че днешната конференция далеч надхвърля измеренията на българската външна политика и призова за преодоляване на идеологемите на югославския тоталитарен режим, който години наред осакатява диалога между хората от двете страни на границата.