Мика Зайкова: Ситуацията в страната е кошмарна, предстои масово фалиране на фирми

Политика

04-05-2022, 15:40

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Ако не успеем да решим въпроса с горивата и с инфлацията, България ще потъне в мизерия", заяви финансовият експерт

Ситуацията в страната е кошмарна, направо е кошмарна. Просто не знам откъде да започна – дали от галопиращата инфлация, от ръста скокообразен на цените не само на горивата, и на продуктите, и на всичко? Дали да започна с това, че предстои масово фалиране на фирми, оттам безработица и дали по отношение на продоволствената криза – то е направо кошмарно.

Това заяви икономическият анализатор Мика Зайкова в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

"Първо, самият факт, че част от големите продоволствия се намират от другата страна, тоест, вече се вижда Желязната завеса между Европа и Америка от една страна и Русия от друга страна. Вие знаете, че първо, хлябът и житницата на света се намира в Украйна и в Русия. Украинското земеделие е разбито тотално. Да, вярно е, г-н Зеленски каза, че има на склад голямо количество зърно, само че това зърно няма как да дойде дотук, въпреки желанието на нашия премиер да прави продоволствен център някъде във Варна. Той не може да докара едно корабче със 17 души моряци от Одеса до Варна, камо ли да докара зърното или да докара тези разбити военни машини, които евентуално нашите тук ще ги поправят. Първо, те не могат да ги поправят по простата причина, че липсват резерви части, но това е отделен въпрос. Работата е там, че не може да докара зърно", коментира Зайкова.

"Ние нямаме сигурност за доставки на плодове, на зеленчуци, на продоволствия за изхранване – това е най-долната, най-ниската верига. Да не говорим за всички останали стоки и услуги. 25 хиляди фирми в България работят на газ. И тези фирми са: първо, това са всички хлебозаводи, това са торовите заводи, това са стъкларските заводи, това са химическите, и това са машиностроителните, металургия. Така че от тези 25 хиляди колко ще оцелеят при ръст на газа 30-35%, а, колко ще оцелеят? Много малко", посочи Мика Зайкова.

"Не забравяйте, че освен това, има такива, например като „Лукойл“ Бургас, което е нещото, което въобще не трябва да спира, защото ще останем без гориво и защото горивото вече, както прогнозират много от моите колеги, дизелът ще стане 5 лева. Как се работи с дизел 5 лева. Така че има хиляди спънки, не само прекъсване на доставките. И това, което ние можем да произведем тук, е застрашено. В смисъл е застрашено от хаоса от управлението на тази държава. Виждате, кое да погледнеш, кое да хванеш – дали да са пощите, дали да е инфлация, дали да е бедност? И сега голяма част от населението тъне от крайна бедност, защото минималната работна заплата на тези, които работят, в чистия си вид е 550 лева, а с 550 лева не може да се живее. Това е първо. Да не говорим за 1 милион пенсионери, които получават минимална пенсия – там нещата са критични. Да не говорим за пенсионерите, които имат някакви увреждания, и при тях е още по-трудна ситуацията. Разбирате ли? Просто трябва едно по едно да почнем да управляваме процесите", призова Зайкова. По думите ѝ обаче управляващите засега само се карат помежду си и нищо такова не се получава.

"Ако ние не успеем да решим въпроса с горивата, ако ние не успеем да решим въпроса с инфлацията, защото тя е следствие не само на външни фактори, но и на грешни решения, ако ние това не успеем да направим, България е най-бедната страна и ще потъне в мизерия. И тогава вече никой не може да спре този народ", заяви още експертът.

"Не може нашата българска икономика и нашият бизнес да издържат на такива цени, просто няма как да стане. Ето затова ние мисля, че първо трябва да се заемем с инфлацията, първо да махнем тези причини, които ние сами сме си ги създали, а ние създадохме причините с газа. Като искаш да прекъснеш,  имаш месеци напред, 4 месеца – ами вземи и си запази капацитети. За сметка на това една частна фирма си е запазила капацитет, количества и по време. Е, аз да ви питам коя частна фирма ще запази капацитет на терминала на Гърция и съответните количества, ако тя няма сигурност в договора? Коя? Тя няма такива мощности. Това означава, че това нещо е подготвено един или два месеца по-напред и сега изведнъж ни го сервират. И почват сега да ни обясняват как били обявили конкурс на 7 фирми, само че само една фирма ни доставя. Извинявайте, но това ми мирише на далавера", каза още Мика Зайкова.