България ще окаже военно-техническа помощ на Украйна, БСП размисли и няма да напуска коалицията

Политика

04-05-2022, 16:21

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Решението подкрепиха 200 депутати, 16 бяха "против", а един "въздържал се"

Народното събрание даде мандат на правителството за оказване на военно-техническа помощ на Украйна. Решението подкрепиха 200 депутати, 16 бяха "против", а един "въздържал се".

"Против" се обявиха само депутатите от партия "Възраждане".

В конкретика депутатите приеха проекта на ПП, редактиран след писмото на украинския президент Володимир Зеленски, съдържащ следното: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

След решението на депутатите, стана ясно, че коалицията остава цяла, тъй като БСП, които до последно бяха против оказването на военна помощ, все пак подкрепиха предложението на ПП.

Същевременно пред Народното събрание се събраха  протестиращи, които за минути успяха да блокират движението по бул. "Цар Освободител".