Освободеният шеф на "Кинтекс": Подчинените на Нинова опитват да овладеят компанията

Политика

04-05-2022, 16:59

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За това алармира отстраненият шеф на компанията в отворено писмо до медиите

След изнесената информация за оръжието за Украйна, нови спешни действия за овладяване на "Кинтекс" от подчинените на Корнелия Ниновa. За това алармира отстраненият шеф на компанията Александър Михайлов в отворено писмо до медиите.

Държавната консолидационна компания (ДКК) с поредни спешни действия за смяна на ръководството на "Кинтекс" ЕАД – входира ново искане за смяна на изпълнителния директор. Това става ясно от справка в Търговския регистър. С това свое действие ДКК отново опровергава министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, като на практика дискредитира нейната публична версия за „извършен одит на Кинтекс“. В новите мотиви за смяната на ръководството се посочва като причина „разкрита държавна тайна“, а за проверка в дружеството вече не се говори.

"След като оборих публично с документи и безспорни факти нелепото твърдение за проверка от Инспектората и конфликт на интереси, сега министър Нинова ме уволнява повторно, като чрез ДКК спекулира и представя личното ми професионално мнение, че българско оръжие стига до Украйна през посредници, като изнасяне на държавна тайна – опит да ми се запуши устата и да бъда сплашен“, коментира Александър Михайлов. Според него е възможно всички предприети действия от ДКК да са по лично разпореждане на министър Нинова, на която се налага да отговаря на все повече неудобни медийни въпроси. Това на практика е опит с юридически хватки да се заобиколи разпореждането на българския съд, с което бе спряна смяната в ръководството на „Кинтекс“ и да се ускори кадровата промяна на изпълнителния директор.

"При първия опит за моето уволнение, след като прекратих източването на милиони от "Кинтекс" ЕАД от чужда офшорна фирма, г-жа Корнелия Нинова нарочно и манипулативно трансформира пред медиите анонимен непроверен донос до констатации на Инспектората на Министерството. Сега изваждат нова карта – че съм изнесъл държавна тайна. Целта е само една – колкото могат по-бързо да овладеят „Кинтекс“, категоричен е Александър Михайлов.

"Призовавам да се извърши проверка в дружеството и да удостовери, че въпреки че имам допуск до класифицирана информация, никога не съм имал достъп до държавни тайни, камо ли да съм разгласявал такива.

При всички мои публични изяви не съм нарушавал и търговската тайна. Никога не съм споменавал конкретни държави-клиенти, номера на търгове или договори, описание на доставяното имущество или друга чувствителна информация“, подчертава Александър Михайлов. Той задава риторичния въпрос дали и редица журналистически разследвания по темата с оръжието за Украйна са окачествени от министър Нинова като действия срещу държавата и предвижда ли да сплаши и техните редакции по същия начин.

Еволюция има и в позицията на министър Нинова, след като Александър Михайлов обяви, че я дава на съд след изнесените неверни твърдения. Преди тя твърдеше, че той е работил едновременно в „Кинтекс“ и в друга оръжейна фирма. Сега вече ДКК променят позицията си като посочват, че със свои действия изпълнителният директор е облагодетелствал компания, в която е работил в минал период. Така още веднъж показват предходно изречените неистини от ресорния министър. Що се отнася до казуса – цялата информация е предоставена в нарочен доклад до министър Нинова на 28.01.2022г. като до сега не е имало никакви последващия действия от нейна страна.  

В своята позиция Михайлов категорично посочва, че нищо от изложените от ДКК мотиви за уволнението не отговаря на истината и че докато има медии, които искат да знаят цялата истина, няма да спре да говори за нея.