Експерти с прогноза: 20-30% ръст в цените на горивата у нас при ембарго на руския нефт

Общество

04-05-2022, 22:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

20-30% ръст в цените на горивата у нас прогнозират експерти при евентуално ембарго на руския нефт. От единствената в страната рафинерия за горива обясниха, че в момента не виждат реални алтернативи, съобщава bTV.

63% от преработения нефт е с руски произход за първото тримесечие на тази година, посочват  от „Лукойл Нефтохим“. В момента – 100%, защото предлагането на алтернативи е силно ограничено.

„В момента не виждаме реални алтернативи, тъй като на нашия пазар няма предлагане на други сортове нефт. Технически можем да преработваме нефт от Близкия изток и Северна Африка, но това намалява капацитета на рафинерията и реално  не сме се опитвали да вдигаме дела на "непроектната" суровина над 50%, заради технологични ограничения“, гласи позицията на рафинерията.

От Центъра за изследване на демокрацията смятат, че България лесно може да замести руския нефт. Костанца Рангелова, Център за изследване на демокрацията

"Суровия петрол и петролните продукти най-вероятно ще скочат с поне 20-30 %. Международните пазари реагират изключително на риска“, коментира Костанца Рангелова от неправителствената организация.

От Българската петролна и газова асоциация искат страната ни да е сред изключенията при ембарго.

"Да нарушиш верига от доставки, която е градена последните 30-40 години, за шест месеца да изградиш изцяло нови, стабилна и на разумни цени доставки, на мен ми се струва авантюра, особено за Източна Европа“, каза Живодар Терзиев от асоциацията.