Райони в страната могат да останат без хляб, предупреждават производители

Общество

05-05-2022, 08:45

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Мариана Кукушева заяви, че настояват за спешни мерки от страна на управляващите, които да подпомогнат бранша

Райони на България могат да останат без хляб, ако не се вземат спешни мерки за подпомагане на бранша. Това каза в ефира на bTV Radio Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Ние не издържаме. И в момента има колеги, които се отказват. Спират да работят, отказват се, затварят работни места. Все още има достатъчно бизнес оператори, които да работят хляба на България. Ако се откаже по-голям брой от колегите ми, то ще останат много места в България, в които хлябът ще бъде дефицит. Няма да има хляб. Нашите мощности са съобразени с пазара. Те са натоварени максимално - нямаме свободни мощности, така че останалите колеги да поемат свободните зони на пазара. Ултимативно поставяме въпроса, защото животът ни е днес – днес плащаме сметки, днес купуваме материали, днес произвеждаме. Не можем да чакаме да се отлагат важни икономически решения“, каза тя.

Кукушева заяви, че настояват за спешни мерки от страна на управляващите, които да подпомогнат бранша.

„В най-кратки срокове правителството трябва да приеме компенсации за цените на тока, газа, категорично да отпадне ДДС на хляба, за да може крайната цена на хляба да поевтинее с 20%. В противен случай трудно бихме удържали на този икономически натиск. Вече тревогата е ще има ли хляб и кой ще го прави българския хляб“, допълни тя.

Тя припомни, че хлябът е и най-транспортираната храна и е с най-тежка логистика, а покачването на петрола допълнително влошава нещата.

„Цената на пшеницата също се качва по световните борси, себестойността на реколта 2022, която е още на полето, се покачи с 50%. Очакваме, че цените ще продължат да растат. Ако правителството не вземе предвид нашите икономически претенции и желания, мисля че покачването на хляба ще бъде ежеседмично“, заяви още тя.

„Никой не е по-голям от хляба“, заключи тя.