Цените на хляба се покачиха междупразнично

Общество

07-05-2022, 15:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Хлябът вече гони 2,50 лв.

Цените на хляба се покачиха междупразнично. Така ако доскоро за масовия хляб "Добруджа" в разфасовка от 830 гр. се плащаше около 1,90 лв. цените в различните магазини вече са се увеличили и са в диапазона от около 2,20 до 2,50 лв, съобщава bTV.

В началото на кратката работна седмица председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушевa, заяви, че вече доставните цени на насъщния са увеличени.

Така за последните две години цената на масовия хляб почти се удвои, като преди пандемията цената му бе около 1,2 - 1,3 лв. Той поскъпна на няколко пъти с по 30-40 стотинки.

За същия период на международните борси цената на природния газ се увеличи над 9 пъти, а тази на електроенергия над 5-6 пъти(а на моменти и повече), Тези на пшеницата над два пъти, като основният ръст е от началото на тази година и е подхранван от войната в Украйна, която е основен производител на зърнени и маслодайни култури в черноморския регион.

Случващото се с цената на хляба е причина инфлацията да продължи да се покачва и през април, защото хранителните стоки и хлябът заемат централно място в потребителската кошница, която следни Националния статистически институт при определянето на показателя.