Радев: Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия

Политика

09-05-2022, 10:01

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят българите", заяви президентът

Най-малкото в момента имаме полза от нови избори, заяви Румен Радев, след като по-рано днес поднесе венци пред паметника на Незнайния воин..

"Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да се наложи българският интерес", отбеляза държавният глава.

Радев коментира и кризата със спрените доставки на газ.

"Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави, нашата зависимост от руския газ и петрол, за съжаление не успяхме да постигнем диверсификация и нашата зависимост е голяма. Българите са най-бедните в ЕС и енергийно най-бедните. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване в цените на доставките. Напротив - борбата е по възможност те да се запазят същите", посочи президентът.

"Рисковете са една чудовищна инфлация, на която хиляди предприятия няма да издържат. Тежка икономическа и социална криза със солидни последствия", допълни той.

"Твърденията на г-жа Нинова са некоректни и лесно проверими. Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори. Това са частни фирми. Но важен е подписът в комисията, която тя председателства, с който подпис се разрешава износът", заяви Радев в отговор на журналистически въпрос по повод интервю на вицепремиера и председател на БСП Корнелия Нинова.

"Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят българите", допълни президентът.

"В отговор на журналистически въпрос за коментар на думи на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, президентът заяви, че според него е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България. Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме два поредни съвета за разширяване, подчерта Радев.И аз, и служебното правителство показахме и обяснихме много добре позициите на България, така че те трябва да се възприемат. Тук става въпрос за права на човека, език на омразата... Това са неща, несъвместими с европейските принципи и ценности", категоричен е президентът.

"Очаквам правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес", категоричен е Радев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"