Борел с един от най-важните политически въпроси : Кой ще плати за възстановяването на Украйна?

Свят

09-05-2022, 11:00

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Страните членки на ЕС трябва да обмислят изземването на замразени руски валутни резерви, за да помогнат за изплащането на разходите за възстановяване на Украйна след войната. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в интервю за "Файненшъл Таймс".

Изявлението му идва на фона на дилемата пред Запада за това как да принуди Москва да плати част от щетите, причинени от конфликта.

Борел посочи, че САЩ са поели контрола върху активи на стойност милиарди долари, принадлежащи на централната банка на Афганистан, отчасти за да компенсират жертвите на тероризма, както и за оказване на хуманитарна помощ за страната. Според него би било логично да се обмислят подобни стъпки и с руските резерви.

Имаме парите в джоба си и някой трябва да ми обясни защо това може да се направи с афганистанските пари, но не и с руските, отбеляза той.

В началото на войната ЕС и неговите съюзници замразиха валутни резерви на стойност стотици милиарди долари в сметки на руската централна банка.

През март Русия обяви, че вследствие на санкциите срещу централната банка са блокирани около 300 милиарда долара от нейните златни и валутни резерви, които общо надхвърлят 600 милиарда долара.

Служители на ЕС проучиха въпроса дали руските резерви могат по някакъв начин да бъдат използвани в усилията за възстановяване на Украйна, но Брюксел не излезе с никакви политически предложения по темата.

Борел издигна идеята като един от многото начини, по които Русия може да бъде накарана да допринесе за покриването на щетите.

Запитана миналия месец дали парите могат да бъдат иззети и използвани за възстановяване на Украйна, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че това не е нещо, което трябва да се прави с лека ръка, а само в координация със съюзниците.

Борел изтъкна, че темата как да се плати за възстановяването на Украйна, е един от ключовите политически въпроси, като се има предвид "невероятното количество пари", които ще бъдат необходими. Той настоя за дискусия относно методите за осигуряване на "военни компенсации" от страна на Русия.

По данни на Европейската комисия цената на възстановяването на опустошената от вйната страна може да достигне стотици милиарди евро, като се очаква Европа да понесе значителен дял от тази тежест.

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи конфискуваните активи на олигарсите да бъдат разпродадени с цел подпомагане за възстановяването на Украйна - идея, която миналата седмица също беше застъпена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Идеята за конфискация на руските валутни резерви би означавала драматичен ход, който вероятно ще разтревожи други правителства, които са в обтегнати отношения с ЕС и неговите партньори.

Борел обаче твърди, че това няма да бъде безпрецедентна стъпка, припомняйки решението на САЩ да отдели 3,5 милиарда долара от замразени активи на афганистанската централна банка за нужди, включително хуманитарна помощ и компенсации за семействата на жертвите на атаките от 11 септември.

„Това е един от най-важните политически въпроси на масата - кой ще плати за възстановяването на Украйна?", заяви той.