Заради скъпите горива: Започнаха фалити на малките бензиностанции

Общество

10-05-2022, 09:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Единственият по-лош сценарий е петролно ембарго над Русия, заявяват от бранша

Започват фалити на малките бензиностанции, причината - скъпите горива. Това каза пред БНР Росинка Бъчварова, собственик на бензиностанция в Бургас. Тя посочи, че нефтената рафинерия е спряла преди няколко месеца отстъпките при цени на едро, а продажната им цена е по-висока от доставната. 

"Към момента криза с доставките на горива няма. Ако продължаващото им поскъпване може да се нарече криза, то тогава има наистина криза. 

В момента малките бензиностанции са на ръба на оцеляването. Това се дължи на високите цени и на много ниския марж. Маржът е разликата между покупната цена, включеният транспорт и продажната цена. Към момента на дизел на моята бензиностанция е 4 стотинки на литър. Представете си сега колко литра трябва да продам за да мога да платя заплати,  наеми, надници, ток, вода и за други разходи, които вървят всеки месец. Само за последния месец цената на литър гориво е скочила с 20 стотинки.

Големите вериги също работят на минимален марж, като съм сигурна, че и те имат минимална печалба или нямат въобще такава.

Нефтената рафинерия махна преди 4-5 месеца отстъпките за търговия на едро. Причината е политика на компанията. Малките бензиностанции нямат алтернатива, ако се случи така, че продължи поскъпването, то те ще разчитат на внос на горива отвън. Но има пречки в нормативната база. Самите бензиностанции не могат да внасят горива. Държавата не мисля, че предстои да направи някакви облекчения.

Акцизът и ДДС са основен вносител на средства  в хазната, затова считам, че това няма как да стане с намалението на акциз или данъци.

Високите цени на горивата могат да спрат да се повишават, само ако войната в Украйна приключи", посочи още Росинка Бъчварова. По думите ѝ единствено по-лош сценарий е петролно ембарго над Русия.