Превозвачите на протест: Не ни допускат до центъра на София

Общество

10-05-2022, 12:32

Снимка:

КАПБ - Камара на автомобилните превозвачи в България

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Колони от камиони и автомобили затрудниха движението по възлови пътища в различни части на страната

Превозвачите отново излязоха на национален протест. До него се стигна след като срещата им с премиера Кирил Петков миналата седмица завърши без резултат. Те настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Колони от камиони и автомобили затрудниха движението по възлови пътища в различни части на страната, съобщава БНТ.

В София от рано сутринта се образува колона от тежка техника на входа на града откъм бул. "Цариградско шосе". Планирано беше шествието с тежкотоварните камиони да стигне до центъра на града. Организаторите обаче се оплакаха, че не са допускани до централната част на София.

"В 9:30 трябваше да тръгнем оттук, за да отидем да протестираме на жълтите павета. Сега е 10:30 нас и не ни пускат и от това, според нас, е шантажът от страна на държавата към обединения транспортен бранш. Така или иначе ние имаме разрешение за протест и тръгваме за там, за където е мястото ни на протеста. В момента с правителството се движим по две успоредни линии и не знам дали някъде напред ще има пресечна точка. Това виждаме ние.", каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи

Така протестиращите в София превозвачи останаха с техниката си на входа на града на края на АМ "Тракия".

"Нашите искания са изцяло икономически. Ние политически искания нямаме и съзнаваме, че рано или късно, за да ги постигнем, трябва да седнем на масата на преговорите." - допълни Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камара на автомобилните превозвачи в България

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството са категорични, че няма да отстъпят от позицията си за разширяването на обхвата на тол таксите.