Пада изискването за носене на маски на летищата и по време на полети в Европа

Свят

11-05-2022, 15:00

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Европа отменя от другата седмица задължението за носене на маски при въздушните пътувания, заявиха авиационни и здравни агенции

Европейската агенция за авиационна безопасност и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията заявиха днес, че от 16 май няма да се изисква носенето на маски на летищата и в самолетите в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"От следващата седмица вече няма да е необходимо маските за лице да бъдат задължителни при въздушните пътувания при всички случаи, което в общи линии е в съответствие с променящите се изисквания на националните власти в Европа за обществения транспорт", каза изпълнителният директор на Европейската агенция за авиационна безопасност Патрик Ки.

Италия, Франция, България и други европейски страни облекчават или премахват много или всички мерки срещу разпространението на коронавируса.

Редица американски авиокомпании заявиха през април, че вече няма да изискват носенето на маски, след като федерален съдия във Флорида постанови, че разпореденото от правителството на САЩ задължително носене на маски в обществения транспорт е незаконно.

Директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон каза, че макар носенето на маска да престане да бъде задължително, "е важно да се има предвид, че заедно с физическата дистанция и добрата хигиена на ръцете то е един от най-добрите начини за намаляване на предаването (на вируса)".

Двете агенции заявиха, че правилата за маските се очаква да се различават след отмяната на задължителното им носене. Авиокомпаниите са съветвани да насърчават пътниците да носят маски в самолетите, пътуващи за и от места, където в обществения транспорт все още се изисква носенето на маски.